Er du tilknyttet turisme- og/eller kultursektoren?
Ønsker du å skreddersy tjenester til tiden vi lever i?
Har du eller skal du søke midler til et digitaliseringsprosjekt?

HIDDEN kan være den ideelle partneren for din organisasjon eller bedrift!

Utforsk kartet og innhold med geolokasjon

Lær noe nytt og ha det gøy med interaktivitet og Augmented Reality

Finn opplevelser av varig verdi – eller skap dem selv

Opplev mangfoldet i både tradisjonelle og moderne typer media og uttrykk

Kom i gang med HIDDEN

Bruk kartet i HIDDEN-appen for å finne historier og attraksjoner. Trykk på markeringene på kartet for å få opp noe informasjon allerede før du er på stedet. Men du får ofte ikke alt innholdet før du kommer frem.

Lokasjonsdata gjør opplevelsen interaktiv og skreddersydd. HIDDEN-appen bringer noe ekstra for hele familien uansett hva slags tur du/dere er på.

Last ned HIDDEN-appen:

Opplev Augmented Reality-innhold (AR)

Noen steder vil du kunne oppleve hva som faktisk skjedde via AR-teknologi, kjent fra bl.a Pokémon Go. «Utvidet virkelighet» betyr at digital informasjon legges oppå bilder og lyd fra omgivelsene. Historier kan dermed få nytt liv, om det så er troll som sloss, en sjøorm som bukter seg i vannet, Edvard Munchs virke, senkingen av Blücher eller slaget på Stiklestad.

HIDDEN medfølger et «trofètroll» som viser hvordan AR fungerer. HIDDEN er tidlig ute med denne teknologien, og etterhvert blir HIDDENs plattform full av slike opplevelser.

 

Last ned HIDDEN AR-appen:

Et lett tilgjengelig verktøy til din disposisjon

HIDDENs system for å legge inn og redigere innhold er lett å bruke. Logg inn via en nettleser og utforsk de mange mulighetene.

Ønsker du å legge inn en audioguide som spiller på ett bestemt sted? En illustrasjon, et foto, film eller musikk? Eller hva med eldgamle tekster eller vakker poesi?

Kontakt oss for å få tilgang!

Lurer du på noe? Se vanlige spørsmål og svar her.

HIDDEN og Telia inviterer til tidenes største innsamlingsaksjon av folketrohistorier. Sitter du med en god historie eller et gammelt sagn?

Har du hørt historier om troll og tusser, huldrer og underjordiske skapninger? Husker du da bestemor fortalte deg hvorfor steinen på jordet har sprukket i to og rører på seg hver gang kirkeklokkene ringer? Dette er typen historier vi er på utkikk etter.

Det er lenge siden Asbjørnsen og Moe samlet inn og tok vare på folketrohistorier, og det er på tide med en ny innsats slik at disse fantastiske historiene blir tilgjengelige for alle ved bruk av moderne teknologi. Gode bidrag blir puttet på kartet i HIDDEN-appen, og skal lagres på Svalbard som en del av vår felles kulturarv.

(Tidspunktet for Svalbard-turen er i øyeblikket usikkert på grunn av koronakrisen.)

torghatten

Torghatten

I Nord-Norge bodde det for lenge siden et troll som het Hestmannen. Han var forelsket i den vakre trollkvinna Lekamøya. Hun bodde på Landego. En kveld så Hestmannen at Lekamøya badet i sjøen ved Landego. Han måtte ha henne!

Historien om den grusomme Bal

Sagnet om Bal skriver seg fra ca. 400 år tilbake i tid da det på Balsnes i Ballangen bodde en franskmann, ja, noen sier han var dansk som ble kalt for Bal. Det fortelles at Bal hadde tre store kobbergruver spredt inne i Ofotens fjellverden.

Da Trollene bygde Våler Kirke

Det er mange som har undret seg over stedsvalget som ble gjort da Våler kirke ble bygget på 1100-tallet. Den skal være en gammel hedensk kultplass, ligger lavt i terrenget, nede i en elvesving og på leirgrunn. For at kirken ikke skal synke i grunnen, skal den derfor være lagt på en flåte av ospetømmer, som visstnok ikke råtner i leire.

Nyheter

3 days ago

Hidden

Fredag! Fredag! Fredag! 😄

Helga er endelig her, og vi håper dere er klare for enda en spennende #HIDDENFridayStory !

Ukas historie er en spøkelseshistorie fra Kautokeino kirke, "De dødes messe"! Så sett deg tilbake, nyt et glass brus og en taco eller to, og kos deg med ukas historie! 😎🌮

"En nytårsaften i slutten av det 17de århundrede, var der nattegudstjæneste i Kautokeino kirke. Et samepar var også tilstede med sin 6 års gamle sønn. Under prekenen blev gutten (som hette Per) meget søvnig, og sovnet av. Da så gudstjenesten var slutt og folk strømmet ut, glemte de Per som blev såvende imellem benkene. Kirketjæneren låste igjen dørene og alt blev stille.

Per våknet av at det kom så meget folk inn i kirken, deriblant kjente han sin bestemor som var død for et halvt år siden. En gammel mann kom til han og spurte: "Hvorledes er du kommet hit, vet du ikke at det er de døde som nu holder gudstjæneste." Per blev redd og ropte "mamma" men bestemor kom til ham og sa: "Du er den første levende menneske som skal holde gudstjæneste sammen med de døde, derfor skal jeg oppfylle dig et ønske." Per blev beroliget av at det var bestemor som snakket til ham og ønsket at han skulle bli riktig sterk.

Foreldrene til Per lette overalt efter ham men fant ham ikke. Da presten 1ste nytårsdag kom i kirken fant han gutten inne i alterringen. Han fortalte da alt som var hent i løpet av natten, og sa at bestemor hadde bedt ham gå derind for at den onde ikke skulde ta ham. Gutten vokste og bestemor hadde også opfylt ønsket hans. Alt som 10års gutt tok han en 100 kg melsekk under hver arm og bar hvor han vilde. Da han blev voksen hadde han utrolige krefter. En gang han skulde syne sine krefter for andre, tok han en ca 1 kbm stein løftet den med sine blåtte hender på skuldra å bar den ca 100 meter og tilbake igjen. Han blev også kalt Sterke Per. Hans slekt lever ennu som de sterkeste samer. De bær også slektsnavnet "Sterk" med rette."
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Hidden

Dagens teaser historie er fra Numedalsstier i Viken!⁠

"Fridtjof Nansen er en av Norges nasjonalhelter, en av de aller første hytteeierne i dette området. Langs stien, som kalles gamle Sørkjeveg, vil du få vite litt om hvem han var og hvorfor han kom nettopp hit, etter å ha gjennomført to veldig vellykkede ekspedisjoner i arktiske strøk. (...)"⁠

Dette er bare en av mange historier publisert opp langs ruta til Senhovd, og hvis du bor ved Numedal kan du lese alle historiene i HIDDEN-Appen. Ta en screenshot og send den til oss, så deler vi den på våre stories slik at alle kan lese hele historien!⁠

📸: Oslo museum

Last ned HIDDEN-appen og finn skjulte historier rundt deg nå!⁠


OBS: Vi oppfordrer til enhver tid å følge myndighetenes råd om smittevern⁠.
... See MoreSee Less

View on Facebook

1 week ago

Hidden

God fredag alle sammen! Juli er her, og hva er ikke bedre å starte sommerhelga med enn en liten #HIDDENFridayStory? 😄⁠

For ukas historie har vi valgt ut et lite utdrag fra det kjente stykket Peer Gynt! Og som de trollelskende menneskene vi er her i HIDDEN, har vi selvfølgelig valgt et utdrag fra Dovregubbens hall! Så len deg tilbake i godstolen, og kos deg med ukas historie! 😎⁠

"(Dovregubbens kongshall. Stor forsamling av hofftroll, tomtegubber og haug menn. Dovregubben i høys setet med krone og spir. Hans barn og nærmeste slekts ninger til begge sider. Peer Gynt står for ham. Sterk røre i salen.)

HOFFTROLLENE: Slakt ham! Kristenmanns sønn har dåret Dovregubbens veneste mø!
EN TROLLUNGE: Må jeg skjære ham i fingren?
EN ANNEN TROLLUNGE: Må jeg rive ham i håret?
EN TROLLJOMFRU: Hu hei, la meg bite ham i låret!
TROLLHEKS (med en slev): Skal han lages til sodd og sø?
EN ANNEN TROLLHEKS (med retterkniv): Skal han stekes på spidd eller brunes i gryte?
DOVREGUBBEN: Isvann i blodet! (vinker sine fortrolige nærmere til seg.)
La oss ikke skryte. Vi er gått til akters i de senere år: vi vet ikke mer om det ramler eller står, og folkehjelp skal en ikke fra seg skyte. Dessuten er gutten fast uten lyte, og sterkbygget med, så vidt jeg ser, Sant nok, han har kun et eneste hode; men datter min har jo heller ikke fler. Tre hoders trolle går rent av mote; selv tvehoder får en knapt øye på, og de hoder er enda kun så som så. (til Peer Gynt.)
Altså, det er min datter du krever?
PEER GYNT: Din datter og riket i medgift, ja.
DOVREGUBBEN: Det halve får du, imens jeg lever, og det annet halve når jeg engang faller fra.
PEER GYNT: Det er jeg nøyd med.
DOVREGUBBEN: Ja, stopp min gutt; - du har også noen tilsagn å give. Brytes ett av dem, er hele pakten brutt, og du slipper ikke herfra i live. For det første må du love at du aldri enser hva der ligger utenfor Rondenes grenser;
dag skal du sky, og dåd og hver lysbar plett.
PEER GYNT: Får jeg kalles for konge, så holdes det lett.
DOVREGUBBEN: Dernest, nå vil jeg i kløkt deg prøve (reiser seg i setet.)
DET ELDSTE HOFFTROLL (til Peer Gynt): La se om du har en visdomstann, som kan Dovregubbens gåtenøtt kløve!
DOVREGUBBEN: Hva er forskjellen mellom troll ogmann?
PEER GYNT: Det er ingen forskjell, så vidt jeg ser. Stortroll vil steke, og småtroll vil klore; likeså hos oss, hvis bare de torde.
DOVREGUBBEN: Sant nok; vi er ens i det og mer. Men morgen er morgen, og kveld er kveld, så forskjell blir det nå like vel. – Nå skal du høre hva det er for noe: Der ute, under det skinnende hvelv, mellom menn det heter: «Mann, vær deg selv!>> Her inne hos oss mellom trollenes flokk det heter: «Troll, vær deg selv — nok!»
HOFFTROLLET (til Peer Gynt): Øyner du dybden?
PEER GYNT: Det tykkes meg tåket.
DOVREGUBBEN. «N o k», min sønn, det kløvende, sterke ord må stå i ditt våpenmerke.
PEER GYNT (river seg bak øret). Nei, men -
DOVREGUBBEN: Det må, skal du her vorde herre!
PEER GYNT: Ja, skitt: la gå; det er jo ikke verre --
DOVREGUBBEN: Dernest må du lære å sette pris på vår jevne hjemlige levevis.
(han vinker: to troll med svinehoder, hvite natthuer, osv. Bringer mat og drikke.)
Koen giver kaker og stuten mjød; spør ei om den smaker sur eller søt; hovedsaken er, det får du ei glemme, den er brygget her hjemme.
PEER GYNT (støter sakene fra seg): Fanden med eders hjemlige drikk! Jeg venner meg aldri til landsens skikk.
DOVREGUBBEN: Bollen følger med, og den er av gull. Hvo gullbollen eier, ham er datter min huld.
PEER GYNT (grunnende): Det står jo skrevet: Du skal tvinge din natur; og i lengden faller drikken vel mindre sur. La gå (føyer seg.)
DOVREGUBBEN: Se, det er fornuftig sagt. Du spytter?
PEER GYNT: En får håpe på vanens makt.
DOVREGUBBEN: Dernest må du kaste dine kristenmannskleder; ti det skal du vite til vårt Dovres heder: her er all ting fjellvirket, ingen ting fra dalen, unntagen silkesløyfen ytterst på halen.
PEER GYNT (vred): Jeg har ingen hale!
DOVREGUBBEN: Så kanst du få. Hofftroll, bind ham min søndagshale på.
PEER GYNT: Nei, om du får! Vil I gjøre meg til narr?
DOVREGUBBEN: Beil aldri til datter min med baken bar.
PEER GYNT: Gjøre menneske til dyr!
DOVREGUBBEN: Min sønn, du feiler; jeg gjør deg bare til en høvelig beiler. Du skal få en branngul sløyfe å bære, og det gjelder her for den høyeste ere.
PEER GYNT (betenksomt): Det sies jo mennesket er kun et fnugg. Og litt får en lempes etter skikk og bruk. Bind vekk!
DOVREGUBBEN: Du est en medgjørlig fyr.
HOFFTROLLET: Prøv nå hvor fint du kan svanse og svinge!
PEER GYNT (arrig): Hå, vil I ennå til mere meg tvinge? krever I også min kristenmannsstro?
DOVREGUBBEN: Nei, den kan du gjerne beholde i ro. Troen går fritt; den legges ingen toll på; det er skorpen og snittet en skal kjenne et troll på."
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Hidden

I ferd med å planlegge roadtrip på vestlandet i ferien, men usikker på hvor du vil dra? Hornelen i Nordfjord er Europas høyeste sjøklippe og er uten tvil et utsiktspunkt du ikke vil gå glipp av! 🤩⁠

Ta med deg HIDDEN i lomma og utforsk spennende historier og sagn langs turstien opp til vakre Hornelen i sommer!⛰️⁠


OBS: Husk å holde avstand, være forsiktig med hygiene og følge myndihgetenes råd om smittevern!
... See MoreSee Less

View on Facebook

2 weeks ago

Hidden

Fredag er her og det er tid for ukas #HIDDENFridayStory ! 😄

For ukas historie har vi funnet fram et sagn om "Haugafolket ved Nystølen", på god gammaldags bygdedialekt!🤩

"Ve ain støl dairre i Rue, som aite Nystølen, va de trøll te plagu me haugafolki fyrr. Der va de so kveldvart, at dai inki måtte stuke nokonlaine um kveldadn; minder sloppo nok krytire dairre få fre um notte ette.

Men de va 'ki berre der, for de va so på alle støla fyrr, at hadde de vore urole um kvelden, so va de 'ki mair en dai hadde roa se, fyrr krytire vorto drivne hit å dit i kven, å druste alle, som dai hadde vorte kasta snart åt ain kant å snart åt a'n på støle, å då de va på de kurraste hoyrde dai, koss de sa'e «hyls hyss» me de draiv me fena'e i hoyunn.

På dessa støle va de då ofto dai sogo å hoyrde dai å stundo vorto ute fyr dai me.

Ai gjæslegjente sto ain dag ute på vølle der, hona, å tvo pløgg. Då ho so kom te stire utover haugadn, vart ho vare tvær smågjentu, som heldo på å danse ne på ain liten slett fet. Dessa gjentudn voro so nau'ende snill å voro so rau'lait å hadde langt gult ne'sligi hår. Dal voro klædd i blåe undestakka me raue bande-overlivu på, men berrføtt voro dai.

Gjenta la'e då ne, de ho tvo på, å totte de va morott å sjå på dessa vesle tingi, me'a dai fikta å danse, å vore so kvek. Ho kom då te tenkje de ve se sjal: de vore morott ne på å sjå dai, å hoyre kor dai era ifrå.

Ho maka då frum å ska'e, å tok sprange ne ette, men ho va 'ki komen langt, fyrr dai kvorvo burt fyr augo på henne.

* * *

Ain sumardag då krytire voro helme te dugurds, å kjeringi helt på vakta, kom de ai stor brøndutt fremmandkyr åt bu'adydne te henne, å drunde å vilde drage se inn å få mjølka se.

Kjeringi mainte då, at ho hoyrde te på ain støl nemme ve, å ho tok å draiv ho derifrå. Men då kjeringi vende, so vende kyre me, å kom ette åt bu'enn atte, å ho gikk so, at mjølki draup or speno på henne. Kjeringi helt då på å draiv ho burt ai gong å den are, men ho kom radt atte.

Tre'a gongi då tok ho å jage ho noko burtum vørfen, å då dai komo dit, ropte de burt i ain haug:

«Kom att Væneros, kyre mi, vil 'ki ho have de, so vil e have de sjøl.»

So kvarv kyre burt, å kjeringi fekk sea ire væl på se, fyr di ho inki hadde hatt vit te taka ve kyre, då dai hadde vilje givi henne ho.

* * *

Ai gjente, som aitte Sissel, va ai gong fyri på støle fyr kjeringenn, å då ho hadde vore der noko daga, so ho hadde fått i setna'en, vart ho vare, at de ingen rjume vart på kjørøldo. Ho va se då raint forgrunig på, koss dette hadde se, for ho kunna inki koma unde me, kor rjumen bar åv.

Men ain morgen fekk ho bi vare, koss de hedde se. De va ai Ilten stund fyrr en dai voro vane ve rise upp, då låg ho å stirde ut i bu'e, å der fekk ho sjå ain riten fant, som helt på å avrymde kjørørde.

Ho vart då grinen fyr de, at han låg å slippra tå rjumen å tenktest løne hono fyr de. Ho la'e då ut i bu'e å fata fanten å drog han attåt sængjestolpa, å so tok ho ait raip å bett han fast der. Der fekk han då stå, men han hadde væl 'ki sta'e lengi i bande, hadde ho inki vore so ful, at ho kaste kross over bringa på hono, å den va han 'ki go te få attå se, anna då laut han stå so lengi ho vilde, å ho 1ovde hono like fyr han stal rjume ifrå henne.

Han va då stur stakkars kroken, å de va endå ain liten ulikle'en våe me so stort andlet å stor kjaft, men smålerna hellest.

I bande sto han då, so han 'ki le’a korki le ell legg, te i solesprettingenn; då kom gygre sjøl ut på ain haug å ropte:

«Kom att, vesle Vøtt.»

Då svare han inni bu'enn:

«Han vesle Vøtt kan 'ki koma att, han står bunden.»

Då gjenta hoyrde detta, torde ho 'ki anna ho loyste han alle, å me di sama krossen kom tå hono, la'e han te dynns netupp som dai hadde kasta ain laki utover durstokken.

Se'a sogo dai 'ki mair te dai våa då, men tyfsa sogo dai ofto kom sofsand ne igjeno Ijøren um nætadn. Ho snugga då inn i bu'enn ait bil, å se'a gikk ho utatt i dydne, men gjorde alder noko tå se."

Illustrasjon av Øyvind Steensen.
... See MoreSee Less

View on Facebook

3 weeks ago

Hidden

Det er mange «ukjente» kulturarvsperler rundt i det vakkert landet vårt, og sommeren 2020 er en perfekt tid for å ta med seg HIDDEN og oppdage mange av disse stedene man vanligvis ikke ville satt av tid til! 😄 ⁠

Hunnfeltet og Begbyfeltet er noen av de spennende fortidsminne man kan besøke i nærheten av Fredrikstad og Sarpsborg. ⁠

Vår innholdredaktør Wanda har skrevet en artikkel for Ancient History Encyclopedia om disse mystiske og fascinerende stedene der man kan besøke steinsirkler og helleristninger etterlatt av menneskene som levde der i en fjern fortid.⁠

Klikk på linken nedenfor for å lese hele artikkelen! 😄

www.ancient.eu/article/1354/exploring--norways-forgotten-stone-circles--petrog/?utm_campaign=late...
... See MoreSee Less

View on Facebook
Les mer på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vil du få et innblikk i alt det spennende som foregår hos oss? Meld deg på!

Send inn historie!

Send inn ett eller flere bidrag til Telia og HIDDEN sin innsamlingsaksjon!

SEND INN HISTORIE