Er du tilknyttet turisme- og/eller kultursektoren?
Ønsker du å skreddersy tjenester til tiden vi lever i?
Har du eller skal du søke midler til et digitaliseringsprosjekt?

HIDDEN kan være den ideelle partneren for din organisasjon eller bedrift!

Utforsk kartet og innhold med geolokasjon

Lær noe nytt og ha det gøy med interaktivitet og Augmented Reality

Finn opplevelser av varig verdi – eller skap dem selv

Opplev mangfoldet i både tradisjonelle og moderne typer media og uttrykk

Utforsk med HIDDEN

HIDDEN-appen er gratis å bruke.

Bruk kartet i appen for å utforske innhold knyttet til steder. Noe informasjon vil du finne før du er på stedet, og noe får du kanskje ikke før du kommer frem.

Opplev interaktivt innhold knyttet til dine bevegelser. Hva er skjult der du er?

Last ned HIDDEN-appen:

Opplev en utvidet virkelighet (AR/XR)

«Utvidet virkelighet» betyr at digital informasjon blir blandet inn oppå din opplevelse av å gå rundt i verden. Slik kan historie få nytt liv og kunne oppleves med spennende tolkninger laget av profesjonelle historiefortellere, kunstnere og teknikere.

Alle steder har spennende historie, kultur og naturvitenskap knyttet til seg. HIDDEN er skreddersydd for å løfte frem disse til nå skjulte ressursene.

Last ned HIDDEN AR-appen:

Enkle verktøy for ditt innhold

Som Redaktør får du tilgang til enkle verktøy for å legge inn og redigere innhold i HIDDENs kart og database.

Ønsker du kanskje en audioiguide som spiller på et bestemt sted? Eller å vise en illustrasjon eller historiske fotografier? Kanskje du vil spille av et filmklipp eller et musikkstykke? Kanskje du vil tilgjengeliggjøre og lenke til eldgamle tekster eller vakker poesi? Eller levendegjøre et vikingskip i utvidet virkelighet?

I rollen som Kreativ kan du få oppdrag å bygge varierte interaktive opplevelser på dataene du eller andre legger inn i rollen som Redaktør.

HIDDEN og Telia inviterer til tidenes største innsamlingsaksjon av folketrohistorier. Sitter du med en god historie eller et gammelt sagn?

Har du hørt historier om troll og tusser, huldrer og underjordiske skapninger? Husker du da bestemor fortalte deg hvorfor steinen på jordet har sprukket i to og rører på seg hver gang kirkeklokkene ringer? Dette er typen historier vi er på utkikk etter.

Det er lenge siden Asbjørnsen og Moe samlet inn og tok vare på folketrohistorier, og det er på tide med en ny innsats slik at disse fantastiske historiene blir tilgjengelige for alle ved bruk av moderne teknologi. Gode bidrag blir puttet på kartet i HIDDEN-appen, og skal lagres på Svalbard som en del av vår felles kulturarv.

(Tidspunktet for Svalbard-turen er i øyeblikket usikkert på grunn av koronakrisen.)

torghatten

Torghatten

I Nord-Norge bodde det for lenge siden et troll som het Hestmannen. Han var forelsket i den vakre trollkvinna Lekamøya. Hun bodde på Landego. En kveld så Hestmannen at Lekamøya badet i sjøen ved Landego. Han måtte ha henne!

Historien om den grusomme Bal

Sagnet om Bal skriver seg fra ca. 400 år tilbake i tid da det på Balsnes i Ballangen bodde en franskmann, ja, noen sier han var dansk som ble kalt for Bal. Det fortelles at Bal hadde tre store kobbergruver spredt inne i Ofotens fjellverden.

Da Trollene bygde Våler Kirke

Det er mange som har undret seg over stedsvalget som ble gjort da Våler kirke ble bygget på 1100-tallet. Den skal være en gammel hedensk kultplass, ligger lavt i terrenget, nede i en elvesving og på leirgrunn. For at kirken ikke skal synke i grunnen, skal den derfor være lagt på en flåte av ospetømmer, som visstnok ikke råtner i leire.

Nyheter

1 years ago

!!I am so proud and touched to receive the VRINN Awards 2022 "Best XR Art and Culture Award" yesterday on behalf of HIDDEN!Our team worked so hard to develop our interactive XR platform tools and to install the interactive XR games "Sjøormen i Ål" and "Hundorp 1021" in the landscape itself. These were central in our submission to the jury. Contratulations to everyone involved!If you go to Ål in Hallingdal and Dale-Gudbrand gård in Gudbrandsdalen you can play these yourself.#VRINN#XR #AR ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 years ago

Påskeåpning: Nå kan du oppleve nyåpnede kulturløyper i Holmestrand!Holmestrand består av mange historiske perler, noen skjulte og noen lett synlige. Lær mer om ditt nærmiljø gjennom våre fire kulturløyper rundt i kommunen.Kulturløypene er tilgjengelige på appen HIDDEN. Du kan også lese eller laste dem ned her på siden. Trykte brosjyrer ligger ute på bibliotekene i Sande, Hof og Holmestrand.Les mer her:holmestrand.kommune.no/innbyggerhjelpen/kultur-idrett-og-fritid/kunst-og-kultur/lokalhistorie/kul...God tur! ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 years ago

Lokalhistorie fra eit prosjekt i regi av SVR (Setesdal Vesthei Ryfylkeheiene landskapsvernområde) og Destinasjon Hovden: Visste du at det ligg fleire jordhytter i Dyreheii, i grensetraktene mellom Suldal og Bykle?I løpet av 1800-talet vart det reist ni små bygningar som lokalt blir kalla jordhytter. Enkelte av dei er restaurert ogopne for folk. Søk for eksempel opp «Jordhytta i Grjotdalen», så finn du meir informasjon.Alle desse hyttene vart truleg bygd av reinsdyrjegerar og brukt som overnattingsstad under villreinjakta. Dette er ialle fall tilfellet for dei hyttene der ein kjenner byggaren og føremålet med bygginga.Alle hyttene ligg i gode jaktområde og nær mykje bruka villreintrekk. Det er grunn til å tru at villreinjakta i detteområdet tok seg opp frå slutten av 1700-talet, og at det derfor vart behov for betre overnattingsmoglegheiter enn det ein hadde i dei mange jakthellerane i området.Destinasjon Hovden har lagt inn 115 kartfesta kulturminner i Hidden. Nokre med tilhøyrande segner. Du finn bilder og lokal historie knytt til dei forskjellige stadene.🧭#hidden #hiddennorway #digitalheritage #norge #opplevnorge #utpåtur #nature #folklore #kulturarv ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 years ago

God Lucia🕯Visste du at Lucia feiring i Norge også er knyttet til eldre folketro der frykten for mørket, ikke bare feiringen av lys var viktig? Her er fortellingen om Lossi, en lokal tradisjon som feires før jul i Egersund: Andre plasser går de julebukk i desember, men i Egersund (også kjent som “Okka by” på folkemunnen) går vi Lossi, ikke Lucia. Lossi/Lossiane feires den 12 desember.Fra gammelt av sies det at Lossi var en en trollkvinne som red ut i vinternatten for å tigge. Hvis hun ble sint kunne hun ødelegge både hus, gård og ølet du hadde laget til jul, så for å blidgjøre henne gav de henne gaver av mat, kaker og annet snop. Noen sier også at det er en fortrollet mann som bor inni Nonsfjellet i Egersund. Han bare kommer ut en gang i året, den 12. desember, for å tigge mat og lignende til julen.I dag feires Lossi ved at alle barna i byen kler seg ut som all slags rare små skapninger i alle former og figurer, blander seg med lossiane (en type vette) og går ut til alle husstandene for å tigge snop, frukt og kaker. Før i tiden var det mest mat og kaker, men i dag er det helst snop, og det viktig for alle husstander å ha kjøpt inn eller bakt noe godt til denne dagen. Til gjengjeld synger Lossi barna fine julesanger for deg. Den julesangen som er mest brukt i dag er "bjelleklang bjelleklang over skog og hei kan jeg få litt snop av deg så er du veldig grei ".🧙🏼‍♀️Illustrasjon: ukjent❄️ #hidden #hiddennorway #historie #opplevnorge #digitalheritage #utpåtur #jul #christmas #folklore #kulturarv ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 years ago

Nisserne Hevner Seg🎅🏽På Skyberg i Brandval holdtes nisserne altid i agt og ære. Til bestemte tider – ingen erindrer nu, hvor ofte det var – fik de regelmæssig sin grød med smørduppe bragt i fjøset.En kveld skulde tjenestegutten gå med grøden; men han var en stor spitsbub og vilde gjerne more sig lidt på de små spisegjæsters bekostning. Han tog derfor og heldte grøden fra det traug hvori den var opøst over i et andet, så smørret blev liggende underst og ikke kunde sees.Da nu nisserne ikke fandt det sædvanlige smørøie øverst, midt i grødtrauget, blev de meget fortørnede, og uden videre undersøgelser tog de og vred hovedet af skybergbondens bedste ko. Derpå spiste de dog grøden og – fandt smørret på bunden.Strax angrede de bittert sin hidsighed, og begyndte at tænke over hvordan de skulde erstatte koen. De kom til det resultat, at en ko af akkurat samme farve og ligeså god ikke fandtes nærmere end på Arneberg i Hof. Did bragte de så i nattens løb den døde ko og byttede med den friske, som de tog med sig til Skyberg.🎄Illustrasjon: Julius Holck (1895). #hidden #hiddennorway #norway #nature #yuletide #jul #opplevnorge #utpåtur #kulturarv #nisse #digitalheritage ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 years ago

HIDDEN redaksjonen arbeider for tiden med å legge ut punkter omhandlende krigshistorie fra Andre verdenskrig. Her får dere en smakebit på historien om Karasjok Fangeleir: Karasjok Fangeleir, også referert til som “Lager 4 Karasjok”, var en fangeleir operativ under andre verdenskrig. Her ble 374 jugoslaviske fanger ført i juli 1942, hvor fangene uansett tilstand ble tvunget til å arbeide på veien som skulle føre til Karigasniemi i Finland. Denne veien blir også omtalt som en av blodveiene som ble igangsatt under krigen. Brakken hadde ingen vinduer eller senger og leiren hadde to vakttårn. De fangene som ikke håndterte arbeidet ble skutt og etter at dødstallene fortsatte å øke, fikk de andre fangene ansvaret for å bære dem til massegravene som lå et kort stykke unna selve leiren.Flere av fangene opplevde å få hjelp og omtanke utenfra fra lokalbefolkningen i Karasjok, og særlig fra sykepleieren Kirsten Elisabeth Johannesdatter Svineng/Ánná Johanas Kirste også kjent som “Mamma Karasjok”. Med eget liv som innsats klarte Kirsten å få levert mat til fangene når de var på tvangsarbeidsoppdrag utenfor leiren. Hun hjalp også med å formidle korrespondanse mellom de jugoslaviske fangene og deres familier i hjemlandet, i tillegg til å hjelpe og veilede fanger som klarte å rømme med å vise de rutene over til Sverige. Etter krigen ble hun hyllet for sitt humanitære arbeid og ​mottok Jugoslavias høyeste utmerkelse av president Josip Broz Tito.🕊Foto: Gkowar/ Wikipedia av minnestein på krigsgravplassen i Karasjok & Bilde tatt av Mamma Karasjok i 1974 tatta av Magnus Berg, hentet fra @nasjonalbiblioteket . ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 years ago

Velkommen til Hundorp i 1021! 👋🏽Hvordan var det å være barn og ungdom i vikingtida? I den digitale opplevelsen "Hundorp 1021" blir du med vikingjenta Ingrid rundt på Dale-Gudbrands gård.Se stedet slik det kan ha sett ut for 1000 år siden, hjelp til å finne det forsvunnede perlekjedet og møt overraskelser inne i en av gravhaugene.Dette eventyrspillet finner du kun i utvidet virkelighet på det faktiskte stedet! 🤳🏾Vi har virkelig pushet AR/XR-teknologien for å designe og lage et fullt interaktivt spill, og er utrolig stolte av HIDDEN sitt utviklerteam og produksjonsselskapet Black Book for dette enestående produktet. Ikke minst er vi takknemlige for samarbeidet med @gudbrandsdalsmusea , @sorfronkommune , @hundorp2021 , @innlandetfylke og alle partnere. 🌿#hidden #hiddennorway #nature #folklore #kulturarv #digitalheritage #augmentedreality #historie #hundorp #norway #opplevnorge #utpåtur ... See MoreSee Less
View on Facebook
Les mer på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vil du få et innblikk i alt det spennende som foregår hos oss? Meld deg på!

Send inn historie!

Send inn ett eller flere bidrag til Telia og HIDDEN sin innsamlingsaksjon!

SEND INN HISTORIE