Er du tilknyttet turisme- og/eller kultursektoren?
Ønsker du å skreddersy tjenester til tiden vi lever i?
Har du eller skal du søke midler til et digitaliseringsprosjekt?

HIDDEN kan være den ideelle partneren for din organisasjon eller bedrift!

Utforsk kartet og innhold med geolokasjon

Lær noe nytt og ha det gøy med interaktivitet og Augmented Reality

Finn opplevelser av varig verdi – eller skap dem selv

Opplev mangfoldet i både tradisjonelle og moderne typer media og uttrykk

Utforsk med HIDDEN

HIDDEN-appen er gratis å bruke.

Bruk kartet i appen for å utforske innhold knyttet til steder. Noe informasjon vil du finne før du er på stedet, og noe får du kanskje ikke før du kommer frem.

Opplev interaktivt innhold knyttet til dine bevegelser. Hva er skjult der du er?

Last ned HIDDEN-appen:

Opplev en utvidet virkelighet (AR/XR)

«Utvidet virkelighet» betyr at digital informasjon blir blandet inn oppå din opplevelse av å gå rundt i verden. Slik kan historie få nytt liv og kunne oppleves med spennende tolkninger laget av profesjonelle historiefortellere, kunstnere og teknikere.

Alle steder har spennende historie, kultur og naturvitenskap knyttet til seg. HIDDEN er skreddersydd for å løfte frem disse til nå skjulte ressursene.

Last ned HIDDEN AR-appen:

Enkle verktøy for ditt innhold

Som Redaktør får du tilgang til enkle verktøy for å legge inn og redigere innhold i HIDDENs kart og database.

Ønsker du kanskje en audioiguide som spiller på et bestemt sted? Eller å vise en illustrasjon eller historiske fotografier? Kanskje du vil spille av et filmklipp eller et musikkstykke? Kanskje du vil tilgjengeliggjøre og lenke til eldgamle tekster eller vakker poesi? Eller levendegjøre et vikingskip i utvidet virkelighet?

I rollen som Kreativ kan du få oppdrag å bygge varierte interaktive opplevelser på dataene du eller andre legger inn i rollen som Redaktør.

HIDDEN og Telia inviterer til tidenes største innsamlingsaksjon av folketrohistorier. Sitter du med en god historie eller et gammelt sagn?

Har du hørt historier om troll og tusser, huldrer og underjordiske skapninger? Husker du da bestemor fortalte deg hvorfor steinen på jordet har sprukket i to og rører på seg hver gang kirkeklokkene ringer? Dette er typen historier vi er på utkikk etter.

Det er lenge siden Asbjørnsen og Moe samlet inn og tok vare på folketrohistorier, og det er på tide med en ny innsats slik at disse fantastiske historiene blir tilgjengelige for alle ved bruk av moderne teknologi. Gode bidrag blir puttet på kartet i HIDDEN-appen, og skal lagres på Svalbard som en del av vår felles kulturarv.

(Tidspunktet for Svalbard-turen er i øyeblikket usikkert på grunn av koronakrisen.)

torghatten

Torghatten

I Nord-Norge bodde det for lenge siden et troll som het Hestmannen. Han var forelsket i den vakre trollkvinna Lekamøya. Hun bodde på Landego. En kveld så Hestmannen at Lekamøya badet i sjøen ved Landego. Han måtte ha henne!

Historien om den grusomme Bal

Sagnet om Bal skriver seg fra ca. 400 år tilbake i tid da det på Balsnes i Ballangen bodde en franskmann, ja, noen sier han var dansk som ble kalt for Bal. Det fortelles at Bal hadde tre store kobbergruver spredt inne i Ofotens fjellverden.

Da Trollene bygde Våler Kirke

Det er mange som har undret seg over stedsvalget som ble gjort da Våler kirke ble bygget på 1100-tallet. Den skal være en gammel hedensk kultplass, ligger lavt i terrenget, nede i en elvesving og på leirgrunn. For at kirken ikke skal synke i grunnen, skal den derfor være lagt på en flåte av ospetømmer, som visstnok ikke råtner i leire.

Nyheter

1 week ago

HIDDEN
HIDDEN redaksjonen arbeider for tiden med å legge ut punkter omhandlende krigshistorie fra Andre verdenskrig. Her får dere en smakebit på historien om Karasjok Fangeleir: Karasjok Fangeleir, også referert til som “Lager 4 Karasjok”, var en fangeleir operativ under andre verdenskrig. Her ble 374 jugoslaviske fanger ført i juli 1942, hvor fangene uansett tilstand ble tvunget til å arbeide på veien som skulle føre til Karigasniemi i Finland. Denne veien blir også omtalt som en av blodveiene som ble igangsatt under krigen. Brakken hadde ingen vinduer eller senger og leiren hadde to vakttårn. De fangene som ikke håndterte arbeidet ble skutt og etter at dødstallene fortsatte å øke, fikk de andre fangene ansvaret for å bære dem til massegravene som lå et kort stykke unna selve leiren.Flere av fangene opplevde å få hjelp og omtanke utenfra fra lokalbefolkningen i Karasjok, og særlig fra sykepleieren Kirsten Elisabeth Johannesdatter Svineng/Ánná Johanas Kirste også kjent som “Mamma Karasjok”. Med eget liv som innsats klarte Kirsten å få levert mat til fangene når de var på tvangsarbeidsoppdrag utenfor leiren. Hun hjalp også med å formidle korrespondanse mellom de jugoslaviske fangene og deres familier i hjemlandet, i tillegg til å hjelpe og veilede fanger som klarte å rømme med å vise de rutene over til Sverige. Etter krigen ble hun hyllet for sitt humanitære arbeid og ​mottok Jugoslavias høyeste utmerkelse av president Josip Broz Tito.🕊Foto: Gkowar/ Wikipedia av minnestein på krigsgravplassen i Karasjok & Bilde tatt av Mamma Karasjok i 1974 tatta av Magnus Berg, hentet fra @nasjonalbiblioteket . ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

ByLab Hønefoss
For en spennende presentasjon Øyvind Steensen fra HIDDEN holdt for oss på ByLab i dag! 😃HIDDEN tilgjengeliggjør informasjon om steders historie, kultur og natur for alle. Omgivelser er ennå uoppdaget og ubenyttet av samfunnet. Dette vil HIDDEN endre!Ved hjelp av mennesker og teknologi skal de finne, foredle og formidle historiene som skjuler seg rundt oss.Deres plattform kobler brukergenerert innhold sammen med profesjonell kunnskap, kultur, natur og næring.Sjekk ut nettsiden deres for mer spennende informasjon om hvordan du kan oppleve interaktivt innhold knyttet til dine bevegelser. hidden.no/#hiddennorway #historie #utvidetvirkelighet #bylab #samarbeid ... See MoreSee Less
View on Facebook

2 weeks ago

HIDDEN
Velkommen til Hundorp i 1021! 👋🏽Hvordan var det å være barn og ungdom i vikingtida? I den digitale opplevelsen "Hundorp 1021" blir du med vikingjenta Ingrid rundt på Dale-Gudbrands gård.Se stedet slik det kan ha sett ut for 1000 år siden, hjelp til å finne det forsvunnede perlekjedet og møt overraskelser inne i en av gravhaugene.Dette eventyrspillet finner du kun i utvidet virkelighet på det faktiskte stedet! 🤳🏾Vi har virkelig pushet AR/XR-teknologien for å designe og lage et fullt interaktivt spill, og er utrolig stolte av HIDDEN sitt utviklerteam og produksjonsselskapet Black Book for dette enestående produktet. Ikke minst er vi takknemlige for samarbeidet med @gudbrandsdalsmusea , @sorfronkommune , @hundorp2021 , @innlandetfylke og alle partnere. 🌿#hidden #hiddennorway #nature #folklore #kulturarv #digitalheritage #augmentedreality #historie #hundorp #norway #opplevnorge #utpåtur ... See MoreSee Less
View on Facebook

3 weeks ago

HIDDEN
Sagnet om Anne Dordi og Bergfolket fra Asmaløy, Hvaler:For en 100 år siden blev en jente som het Anne Dorothea, eller Anne Dordi som man kalte henne, bergtatt ved Kilebakkene på Asmaløa. Hun hadde arbeidet der om dagen, og nå skulde hun hjem til Spjærøa om kvelden. Anne var trett og satte sig på en sten, og der sovnet hun. Da hun likesom våknet op igjen, var hun inne i fjellet. Der bar de fram mat til henne, men den var så svart og fæl at hun klarte ikke spise den. En av de unge guttene i berget vilde gifte sig med henne med det samme han fikk se henne. Han skulde forresten akkurat til å holde bryllup med en av sine egne. Bruden likte nok ikke mye at han nå heller vilde ha Anne, og hun gav henne en sølvsaks for å fjerne henne. Hun bad Anne å kaste saksa over venstre skulder foran alteret, så skulde hun nok slippe ut igjen. Hun gav Anne en sølvring også. Den skulde hun bære på venstre hånd til vern mot bergfolk for eftertiden. På denne måten kom Anne endelig ut av fjellet igjen. Hun satt enda på stenen og sov da folk fant henne. Da hadde hun vært borte i 3 dager. Fjellet heter den dag i dag Dordifjellet.🌿 Illustrasjon av Otto Ludvig Sinding fra "Eventyr" av Asbjørnsen & Moe(1928)✍️#hidden #hiddennorway #nature #norway #kulturarv #historie #digitalheritage #folkscenery #folklore #intothewoods ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 weeks ago

HIDDEN
View on Facebook
Nå kan du begi deg ut på en kulturhistorisk skattejakt i Sagabyen Tønsberg - kun med hjelp av telefonen din. Alt du trenger å gjøre er å laste ned HIDDEN-appen og dra til Tønsberg sentrum. Oppsøk stedene som er merket med Sagaby-logoen - så er du i gang. Postene er utviklet av Lakter AS i samarbeid med lokale fagfolk. God tur! ... See MoreSee Less
View on Facebook

4 weeks ago

HIDDEN
Slinderbjørka 🌱Slindrebjørka er kanskje Norges mest kjente bjørk selv om treet falt i en storm i 1874. Fortellingen om bjørka holdes i live gjennom å ha vært motiv blant mange norske kunstnere, viktigst Thomas Fernley, før det falt. Treet var av lokalbefolkningen regnet som hellig.Slindebjørka stod på ein gard på Indre Slinde, på Hydneshaugen, en haug det også kobles folketro og historie til. Haugen var bygget av store steiner og lå på et område der mange tomter møttes. Da Wilhelm Frimann Koren Christie var i Slinde og ville lære mer om bjørka fortalte en gammel mann at det var knyttet et sagn til haugen og bjørka, nemlig at det var en skatt bestående av en tolvkjels-ring og et pengeskrin inne i haugen. Denne skatten skal ha vært beskyttet av en kvitorm. Det var også i tidligere tider vanlig å utføre et rituale å helle øl på røttene til bjørka på julaften.Det har ikke vært professionelle utgravninger av haugen men de som gravde og fjernet haugen  på slutten av 1800 tallet fant noen enkle gravkister, trolig fra jernalderen. Enkelte mener at det var Kong Hydnes som var begravet i haugen og kalte den Kongehaugen🤴🏼Illustrasjon: Slindebirken (1839) av Thomas Fearnley. & Slindebirken(1852)Franz Wilhelm Schiertz.#hidden #hiddennorway #norway #kulturarv #history #arthistory #nature #folkscenery #folklore #opplevnorge #utpåtur #2021 ... See MoreSee Less
View on Facebook
Les mer på Facebook

Meld deg på vårt nyhetsbrev!

Vil du få et innblikk i alt det spennende som foregår hos oss? Meld deg på!

Send inn historie!

Send inn ett eller flere bidrag til Telia og HIDDEN sin innsamlingsaksjon!

SEND INN HISTORIE