Her finner du svar på ofte stilte spørsmål. Har du flere spørsmål? Ta gjerne kontakt med oss.

Hidden og app

Hvor kan jeg laste ned Hidden-appen?

På forsiden av våre websider finner du linker til installasjon for Apple (iOS) og Google (Android).

Hvorfor er det to apper, og hva er forskjellen mellom dem?

Hidden er appen du benytter for å finne historier og interessante punkt i nærheten av der du er, eller dit du skal.

HiddenAR er appen som gir deg Augmented Reality (AR). Du kan leke med «Trofètrollet» sånn at du ser hvordan AR fungerer. HiddenAR er også AR-motoren som benyttes når du gjennom Hidden viser AR av troll og sjøormer og andre skapninger vi jobber med å levendegjøre.

Hvilke smarttelefoner og nettbrett fungerer Hidden på?

Hidden fungerer på de fleste telefoner og nettbrett. Men du må gi den tilgang til posisjonering, for at den skal vite hvor du er og vise norgeskartet for ditt område.

HiddenAR setter større krav til selve apparatet, på grunn av de avanserte teknologiene som kreves for å kjøre AR. Eldre smarttelefoner og nettbrett vil kanskje ikke være gode nok. Og nyere men enkle eller rimelige apparat vil kanskje ikke kunne vise AR. Det er sånn teknologiverden er akkurat nå.

Fungerer Hidden på steder uten mobildekning?

Hidden med sin posisjonering og kartlogikk trenger mobildekning for å fungere.

HiddenAR fungerer uten mobildekning. Det betyr at du kan vise fram Trofètrollet hvor som helst, også på fjellturer eller andre steder hvor det er dårlig eller ingen mobildekning.

Hva er AR?

AR er en forkortelse for «augmented reality». På norsk kalles det ofte utvidet virkelighet.

Kort fortalt er det at man legger et lag med digitalt innhold oppå virkeligheten. Du ser det digitale og det virkelige, samtidig.

Du har kanskje hørt om VR, eller «virtual reality». På norsk kalles det virtuell virkelighet.

AR gir deg det virkelige + det virtuelle, og oppleves av mange som mer ekte og virkelig enn ren VR.

Hvor finner jeg AR-opplevelser i Hidden?

Foreløpig har vi følgende steder med AR-opplevelser:

1: På Slottsplassen i Oslo, med historien «Trollet på Karl Johan»
2: På Ekeberg i Oslo, med historien «Ekebergkongen»
3: På Operataket i Oslo (sjøorm)
4: Ved Vatsfjorden i Ål i Hallingdal (sjøorm)

Når du er innenfor radiusen til disse historiene får du åpnet historien i Hidden sånn at du kan lese hele historien. Da ser du også knappen «Åpne AR». Når du klikker på den knappen starter AR-motoren. Det første du må gjøre er å følge instruksjonen for å finne riktig motiv (nøkkelen). Deretter starter AR-opplevelsen. Nå du har besøkt stedet og fått tilgang til hele historien, har du tilgang til AR-opplevelsen så lenge du beholder Hidden-appen på apparatet ditt.

Vi jobber med å produsere nye og andre AR-opplevelser, og disse vil bli tilgjengelig i Hidden-appen etter hvert som de blir klare.

I tillegg har du alltid tilgang til AR-opplevelsen som vi kaller «Trofètrollet» i appen HiddenAR.

Hvordan tar jeg bilde av en AR-opplevelse?

Du må ta et skjermbilde av det du ser. Hvordan du gjør det avhenger av telefonen eller nettbrettet du benytter. Søk på nettet for å finne oppskriften for akkurat ditt apparat, og tren på å ta skjermbilde sånn at du kan det.

Du kan også ta video dersom ditt apparat støtter det.

Vi tror det blir bilder og videoer av mange spektakulære AR-opplevelser på sosiale medier i tiden som kommer.

Hvorfor får jeg meldingen “Unsupported Device” når jeg starter AR?

Den meldingen dukker opp når ditt apparat ikke har støtte for å kjøre AR.

AR-logikken krever en del av apparatet ditt for å fungere. Mange eldre apparat, og noen nye, har rett og slett ikke de riktige, eller gode nok, egenskaper.

Vi jobber med å få våre AR-scener til å kjøre på flere apparater. Kanskje vi klarer det for ditt apparat om en stund. Prøv gjerne igjen på et senere tidspunkt. Men kanskje er det umulig, og da klarer vi ikke å hjelpe deg, selv om vi ønsker.

Kan jeg bruke Hidden i utlandet?

Hidden har internasjonale ambisjoner. Men vi begynner med Norge, og det er her vi har innhold, foreløpig.

Sørg for å melde deg på vårt nyhetsbrev for å bli informert om når vi beveger oss utenlands.

Hva koster det å bruke Hidden?

Ingenting, det er helt gratis.

Send inn historie

Kan jeg sende inn flere historier?

Absolutt! Etter du har sendt inn en historie vil det være en knapp du kan trykke på for å sende inn flere historier. Hver historie øker dine vinnersjanser. 

Må jeg fylle ut alle felt?

Nei. Jo flere felt som fylles ut, jo større sjanse har du for å vinne turen til Svalbard, men kun de feltene markert med en stjerne (*) er felter som MÅ fylles ut.

Kan jeg sende inn en historie fra internett?

Ja. Bare vær sikker på at du sender inn en historie du har lov til å bruke. Enten det er din egen, eller om du har fått tillatelse fra opphavspersonen. Hvis kunstneren eller forfatteren har vært død i mer enn 70 år gjelder ikke opphavsretten lenger og du kan fritt laste opp til oss. Trenger du hjelp til å finne historier eller bilder har Nasjonalbiblioteket (nb.no) tusenvis av historier og sagn markert med «tilgang for alle».

Se mer her om du er usikker på hva du kan og ikke kan bruke: https://lovdata.no/dokument/NL/lov/2018-06-15-40

Hva skjer med historien min i etterkant?

Hvis historien er riktig utfylt og bekreftet med link til originalhistorie, vil historien din bli lagt ut i Hidden-appen som blir tilgjengelig for alle å laste ned i løpet av sommeren.
Vil du ha navnet ditt på historien hvis den blir lagt ut i Hidden-appen? Fyll ut navnefeltet i innsendingsskjemaet og kryss av for at du ønsker navnet ditt synlig, så blir du oppført som bidragsyter for historien i appen.

Kan jeg sende inn en historie som andre har sendt inn?

Ja, det gjør ingenting om historien du ønsker å sende inn allerede er sendt inn av noen andre. Vi ønsker å ende opp med så mange og så gode historier som mulig. Jo flere versjoner av en historie, jo bedre.

Jeg har problemer med å sende inn historien min, hva gjør jeg?

Har du problemer med å sende inn historien din, vil vi først anbefale å lukke nettleseren, vente litt, og prøve igjen senere. Gjentar problemet seg, ta kontakt, så hjelper vi deg å løse problemet.

Må jeg betale noe for Svalbardturen hvis jeg vinner?

Nei. Alt av reise, kost, losji og aktiviteter betaler vi. Det eneste du trenger å ha med er lommepenger.

Jeg har en historie på engelsk, kan jeg sende den inn?

Har du en historie på et annet språk enn norsk, er det fint om den oversettes før du sender den inn. 

Må historien min være veldig lang og detaljert?

Vi tar imot alt. Om historien din er kort og konkret eller lang og detaljert spiller ingen rolle, vi vil ha alt.

Kan jeg finne på en historie selv?

Nei, men det betyr ikke at historien må være sann. Vi ønsker å få inn gamle folketrohistorier og sagn som du enten har funnet i gamle bøker og lignende, eller som har levd på folkemunne i flere generasjoner. Har du «bevis» på historien, enten i form av gamle dokumenter, bøker og lignende, er dette et stort pluss.

Jeg har ikke bilde til historien min, kan jeg likevel sende den inn?

Ja. Bilde er ikke obligatorisk, men vi setter veldig pris på det. Å sende inn et relatert bilde forbedrer kvaliteten på historien og kan øke din vinnersjanse.
PS: Både Kittelsen, Nasjonalmuseet og Nasjonalbiblioteket har tusenvis av bilder og illustrasjoner som er lov å bruke. Kanskje finner du et som passer historien din perfekt?

Historien min er fra en bok jeg bare har i papirformat, hva gjør jeg?

Da kan du ta et bilde av historien i boka (pass på at bildet er av god kvalitet, slik at det er lett å lese hva som står der) og laste opp som et bilde. Eller du kan skrive den inn i et elektronisk dokument og laste opp dette. 

Jeg har bilder, men ingen historie, hva gjør jeg?

Har du bilder som er knyttet til en historie du ikke har selv, kan du se om du finner historien på sidene til Nasjonalbiblioteket. I deres arkiver kan du søke på både stedsnavn, årstall og andre ting som kan gjøre det lettere å finne historien du leter etter.

Om konkurransen til Svalbard

Hvordan trekkes vinneren av Svalbardturen ut?

For hver innsending vil du bli belønnet med opp til 5 stjerner. Hver stjerne tilsvarer et lodd, og jo flere stjerner du har  jo større sjanse har du for å vinne. Historier med mindre enn 5 stjerner vil ikke bli med i loddtrekningen av turen til Svalbard (men den vil fortsatt kunne bli publisert i Hidden-appen). Telia og Hidden vil sammen velge en tilfeldig vinner blant alle innsendte historier. 

Må jeg betale noe for Svalbardturen hvis jeg vinner?

Nei. Alt av reise, kost, losji og aktiviteter betaler vi. Det eneste du trenger å ha med er lommepenger.

Hva innebærer turen til Svalbard?

Telia Norge dekker reise fra Gardermoen til Longyearbyen med fly, hotell to netter på Funken lodge i Longyearbyen, normal diett på hele reisen og felles aktiviteter på Svalbard. Vi dekker også reise til Gardermoen med opphold en natt på hotell hvis reiseavstanden er lenger enn 200 kilometer fra Gardermoen.

Hvor mange kan bli med til Svalbard?

Vinneren av turen kan velge en venn å ta med. Er vinneren under 18 år eller ikke myndig, må de ha med seg en foresatt eller annen verge.

Kan jeg sende inn flere historier?

Absolutt! Etter du har sendt inn en historie vil det være en knapp du kan trykke på for å sende inn flere historier. Hver historie øker dine vinnersjanser. 

Er det mulig å sende inn en historie uten å delta i konkurransen?

Ja. Ønsker du ikke å delta, eller av andre årsaker vil være anonym, kan du la være å krysse av i boksen «Jeg vil ha navnet mitt synlig som innsender av historien» i steg 4 i innsendingsskjemaet.

Må jeg være over 18 år for å sende inn historier?

Nei, men er du under 18 år må du få tillatelse fra en foresatt til å sende inn historien, fordi du samtidig blir med i trekningen av en tur til Svalbard.